Basiscursus recht

12 « terug naar overzicht

Startdatum
26 november 2024
Doelgroep
Juridisch ondersteuners (of administratief medewerkers)
Leerlijn
Democratische rechtsstaat
Inschrijven

Prijs € 1.000,-


Als juridische ondersteuner krijg je regelmatig te maken met juridische producties. Denk aan wetsvoorstellen, verzoeken van burgers of bezwaarschriften. Je zorgt er bijvoorbeeld voor dat een verzoek goed wordt afgehandeld binnen je team en neemt de telefoon op als de burger hier vragen over heeft.

In die rol is het nuttig om affiniteit te hebben met het recht. Dat kan je bereiken door enige kennis op te doen over de juridische wereld die schuilgaat achter de producties. Die kennis kan je opdoen door deze cursus te volgen.

De cursus bestaat uit vier onderdelen.

In het eerste onderdeel Inleiding recht krijg je een globaal overzicht van het rechtssysteem. Je krijgt inzicht in hoe het recht wordt ingedeeld in verschillende rechtsgebieden, wat de bronnen van het recht zijn en wat de hiërarchie is tussen verschillende vormen van regelgeving. Daarnaast leer je over de verschillende vormen van overheidshandelen. Dat kan soms via het publiekrecht en soms via het privaatrecht.

In het tweede onderdeel Staatsrecht krijg je kennis en inzicht over de plaats van het ministerie of de uitvoeringsorganisatie binnen onze democratische rechtsstaat. Aan bod komen de uitgangspunten van de rechtsstaat en hoe organisaties aan hun bevoegdheden komen.

In het derde onderdeel Wetgevingsproducten maken deelnemers kennis met de verschillende typen van wetgeving. De deelnemers leren de verschillende soorten wetgeving te herkennen en van elkaar te onderscheiden.

In het vierde onderdeel Bestuursrecht krijgen de deelnemers een introductie in de Algemene wet bestuursrecht. Dat is een wet die geldt voor bestuursorganen, met name wanneer zij op basis van wetgeving beslissingen nemen die de rechten of plichten van burgers bepalen. Burgers kunnen op basis van deze wet in bezwaar tegen een beslissing en eventueel naar de bestuursrechter stappen om een geschil met de overheid op te laten oplossen. De deelnemers krijgen kennis over de aandachtspunten bij het ontvangen van aanvragen en bezwaarschriften, zoals het rekening houden met geldende termijnen.

Delen


Resultaat

Na afloop van de cursus heb je kennis over:

•        de indeling en bronnen van het recht;

•        de hiërarchie tussen verschillende vormen van regelgeving;

•        de taken en bevoegdheden van de minister en de staatssecretaris en inzicht in hun relatie tot het parlement, de Raad van State en de Koning;

•        de ministeriële verantwoordelijkheid en de begrippen mandaat en delegatie;

•        de verschillende soorten overheidsorganen en –instellingen (ministerie, agentschap, zelfstandig bestuursorgaan) en hun onderlinge verhoudingen alsmede, kort, de Europese instellingen en hun taken;

•        de kenmerken van en de procedures voor de verschillende wetgevingsproducten (wet, algemene maatregel van bestuur, koninklijk besluit, ministeriële regeling en beleidsregel) en inzicht in het onderscheid tussen de verschillende wetgevingsproducten;

•        de Algemene wet bestuursrecht, met globale inzicht in de onderwerpen aanvragen, bezwaar en beroep.


Programma en dagdelen

Dinsdag 26 november 2024
09:30 - 12:30
Dinsdag 26 november 2024
13:30 - 16:30
Maandag 2 december 2024
09:30 - 12:30
Maandag 2 december 2024
13:30 - 16:30

Docenten

  • mr. M. (Marijke) Bootsman

    Wetgevingscoördinator
    Ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport - Directie Wetgeving en Juridische Zaken

  • mr. M.A.A. (Maik) Schumacher

    Projectleider DG Koninkrijksrelaties
    Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties - Directie CZW

  • mr. H.F.Th. (Hugo) Pennarts

    Adviseur
    Ten Holter / Noordam

  • A.A.M. (Anne) van Gool

    Wetgevingsjurist
    Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties - Directie CZW

Meer informatie?

Stefanie Kloosterman

Medewerker Opleidingen & Onderwijscoördinatie

s.kloosterman@acwet.nl
070 312 98 42


Deze cursus op maat?