Prijs € 750,-
Voor juristen is van belang dat zij de regels voor goed financieel beheer kunnen toepassen en op de begroting en de financiële verantwoording kunnen anticiperen. In deze cursus komt daartoe het budgettaire beleid van de Rijksoverheid aan de orde.
In de eerste sessie komen de eisen die de Comptabiliteitswet stelt aan de financiën van het Rijk aan de orde. Daarnaast wordt de jaarlijkse begrotingscyclus behandeld. Hoe zit de begrotingscyclus in elkaar van de Miljoenennota tot de Verantwoordingsdag? En wie zijn daar allemaal bij betrokken? De tweede sessie is gewijd aan hoe het begrotingsbeleid werkt. Wat is trendmatig begrotingsbeleid, en wat betekent dat voor beleidsmakers? Hoe staan de overheidsfinanciën er eigenlijk voor? En hoe komt het begrotingsbeleid precies tot stand? In de laatste sessie wordt bezien op welke manier de verschillende ministeries in de praktijk omgaan met de financiële paragraaf in toelichtingen en beleidsnota’s.
Oud-deelnemer aan het woord
Na afloop van de cursus weet je hoe het budgettaire beleid van de overheid in elkaar zit en welke rol juristen daarin kunnen en moeten spelen.
'Cursus geeft mooi overzicht van de wereld van het budgettair beleid.'
'Duidelijke verhalen waardoor de materie op een heldere manier werd overgebracht en goed te begrijpen is voor een leek.'
'Buitengewoon interessant om een zeer belangrijk onderdeel van de praktijk van de rijksoverheid beter te begrijpen.'
'De cursus bood het inzicht in de overheidsfinanciën waar ik naar op zoek was.''Biedt goede basiskennis over begrotings- en verantwoordingscyclus bij de overheid.'
Jurist
Ministerie van Financiën - DG Rijksbegroting
Coördinator begrotingscluster
Ministerie van Justitie en Veiligheid - SG Cluster