Prijs € 500,-
Voor een goede omgang met overheidsinformatie is essentieel dat er niet alleen wordt nagedacht over hoe er in het hier en nu mee wordt omgegaan, maar ook voor de toekomst. Gaat het om openbaarmaking van documenten in het heden dan is daar in het algemeen de Wet open overheid voor. Gaat het om de openbaarheid op een later moment, dus na overbrenging van het archief naar een archiefbewaarplaats, dan geldt de Archiefwet. Dat lijkt heel simpel, maar zoals met zoveel dingen geldt dat de uitvoering in de praktijk veel weerbarstiger is…
Enige basiskennis over hoe de verhouding tussen de Archiefwet en de Woo er precies uitziet en hoe die in de toekomst mogelijk verandert is onontbeerlijk voor het werk van een Woo-jurist. In deze cursus staat dit onderwerp centraal, waarbij onder meer wordt ingegaan op:
- achtergronden en doelen van beide wetten;
- belangrijke overeenkomsten en verschillen tussen de wetten;
- de overbrenging als schakelmoment;
- hoe het zit met bewaarplichten;
- het openbaarheidskader van de huidige Archiefwet; en
- de aanstaande modernisering van de Archiefwet en welke veranderingen die (niet) brengt, onder meer voor de beperkingsgronden.
Tijdens de cursus wordt tevens kort stilgestaan bij de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in relatie tot de Archiefwet en de Woo. Dit behoort echter niet tot de kern van deze cursus.
Docent
Mr. H.S. (Hester) ten Cate is werkzaam als coördinerend adviseur bij het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI). Daarvoor werkte zij bij Wetgeving en Juridische Zaken van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, waar haar werk hoofdzakelijk bestond uit adviseren over Archiefwet en Woo en (sturing geven aan) het afhandelen van Wob- en Woo-verzoeken. Ze heeft daarnaast achtergrond in de journalistiek en publiceert met enige regelmaat over openbaarheid en inzage, bijvoorbeeld als redactielid voor het Commentaar Wet open overheid en als gastcommentator in AB.
Na afloop van de cursus kan de deelnemer:
- uitleggen hoe de Woo en de Archiefwet op elkaar inspelen en hierover adviseren;
- bewaarplichten voor de eigen organisatie beter reconstrueren en duiden; en
- beter duiden wat er in de toekomst op dit vlak mogelijk staat te veranderen.
Senior Adviseur
Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding