Innovatief denken in het wet- en regelgevingsproces NIEUW!

6 « terug naar overzicht

Startdatum
19 september 2025
Doelgroep
Wetgevingsjuristen en overheidsjuristen
Leerlijn
Wetten en regels ontwerpen
Inschrijven

Prijs € 500,-


Wet- en regelgeving doen niet altijd wat ze beogen te doen. Dat is ook niet zo vreemd. De samenleving is complex en dynamisch en reageert soms net even anders dan verwacht. Daardoor kunnen regels onverwachte en soms ook ongewenste effecten hebben of onvoorziene ontwikkelingen ongeregeld laten. In het bedrijfsleven hanteert men innovatieprincipes om zo goed mogelijk op deze maatschappelijke complexiteit en dynamiek te kunnen inspelen. Deze innovatieprincipes zijn succesvol gebleken en kunnen ook in het wet- en regelgevingsproces behulpzaam zijn.

In deze cursus staat daarom centraal hoe je bij het ontwerpen van wet- en regelgeving deze innovatieprincipes kunt toepassen opdat regels beter doen wat ze beogen te doen. Daartoe belichten Martin de Bree en Martin Dees de volgende vragen: Hoe breng je voldoende maar ook weer niet teveel diversiteit in het proces? Hoe zorg je ervoor dat er voldoende deskundigheid aan boord is? Hoe bereik je een balans tussen de hoeveelheid regels en het doenvermogen? En hoe kun je nagaan of wet- en regelgeving werkelijk effectief is en blijft?

De training wordt gegeven door een innovatie- en organisatiedeskundige en een expert op het terrein van goed openbaar bestuur en publieke verantwoording. Zij reiken je praktische do’s en dont’s aan als het om innovatie in het wet- en regelgevingsproces gaat.

Martin Dees is strategisch adviseur accountancy bij de Algemene Rekenkamer. Hij was ook werkzaam bij KPMG accountants en het ministerie van Financiën. Hij is gepromoveerd op externe verslaggeving van publieke organisaties, en was hoogleraar public sector auditing & accounting bij Nyenrode. Hij heeft passie voor goed openbaar bestuur en publieke verantwoording, en streeft daarbij naar multidisciplinaire samenwerking. Recent was hij mede-auteur van artikelen rond vernieuwing van processen van beleid en wetgeving en verbetering van het zicht op het rijksbezit.

Martin de Bree heeft een chemische en bedrijfskundige achtergrond en meer dan 15 jaar in de afvalsector gewerkt. Gefascineerd door de bijzondere interactie tussen bedrijven en overheden op het gebied van wet- en regelgeving promoveerde hij in 2006 met het proefschrift ‘Waste and Innovation’ aan de TU Delft. Sinds 2011 is hij verbonden aan de Rotterdam School of Management, Erasmus University waar hij een groot onderzoek naar Innovatief Toezicht coördineert. Daarnaast doet hij zelf onderzoek naar meta- en systeemtoezicht, compliance management en innovatieve regulering (winnaar VIDE publicatieprijs 2018). Hij publiceerde in internationale wetenschappelijke tijdschriften zoals Evaluation, Public Performance & Management Review en Organization Studies. Naast wetenschappelijk onderzoek is hij actief als zelfstandig consultant voor onder meer toezichthouders, ministeries en bedrijven.

Delen


Resultaat

Na deze training:

  • heb je inzicht in nut, noodzaak en richting van innovatie in wet- en regelgevingsprocessen en de achterliggende beleidsontwikkeling;
  • ken je enkele belangrijke innovatieprincipes vanuit het bedrijfsleven die je ook bij wet- en regelgeving kunt toepassen;
  • begrijp je de kritische succesfactoren waarin innovatief wet- en regelgeven vruchtbaar kan plaatsvinden;
  • heb je een eerste ervaring opgedaan met toepassing van de aangereikte inzichten en ideeën.


Programma en dagdelen

Vrijdag 19 september 2025
09:30 - 16:30

Docenten

  • dr. ing. MBA M.A. (Martin) de Bree


  • dr. RA M. (Martin) Dees


Meer informatie?

Esther Ruigrok van de Werve

Opleidingscoördinator

e.ruigrok@acwet.nl


Deze cursus op maat?