Prijs € 250,-
Dat de lidstaten van de Europese Unie het EU-recht tijdig en correct implementeren is vandaag de dag zowel een harde eis als een algemene verwachting. De praktijk blijkt echter in veel landen een stuk weerbarstiger dan de theorie. Niet zelden wordt op meerdere niveaus binnen de overheid geworsteld met het implementatievraagstuk, mede omdat de uitgangspunten niet geheel ondubbelzinnig lijken, en soms zelfs per instrument of deelgebied kunnen verschillen. De afgelopen decennia is er tevens het nodige onderzoek gedaan waaruit naar voren komt welke knelpunten zich hierbij het meest frequent voordoen, wat de causale factoren zijn van gebrekkige (of non-)implementatie, en tegen welk soort moeilijkheden men op meerdere plaatsen blijkt aan te lopen.
Dit leeratelier beoogt deelnemers die op enig punt in het proces zijn betrokken inzicht en handvatten te verstrekken om tot betere resultaten te komen, en typische valkuilen te vermijden. Daartoe worden in een eerste deel de juridische ins en outs doorgenomen, met bijzondere aandacht voor de instructies vanuit het supranationale niveau, hoe deze in Nederland gestalte krijgen, en waar nog ruimte ligt voor verbetering. Het tweede deel geeft een beeld van de actuele bestuurskundige kennis over implementatietrajecten en wat daarbij tot nu toe wel of niet werkt, mede kijkend naar ervaringen en patronen in de ons omringende landen. Er zal volop gelegenheid zijn om eigen casus in te brengen.
Docenten: prof. mr. Henri de Waele (hoogleraar Internationaal en Europees recht, Radboud Universiteit Nijmegen en Universiteit Antwerpen) en
prof. dr. Ellen Mastenbroek (hoogleraar Europese bestuurskunde, Radboud Universiteit Nijmegen en Copenhagen University).
Na afloop van dit leeratelier ben je vertrouwd met de juridische kaders voor EU-implementatie en met de meest voorkomende problemen op nationaal niveau.
Hoogleraar Internationaal en Europees recht
Radboud Universiteit - Faculteit der Rechtsgeleerdheid
Hoogleraar Europese bestuurskunde
Radboud Universiteit