Algoritmen moeten eerlijk zijn en niet discrimineren. Dat vindt iedereen. Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat bedoelen we eigenlijk met ‘eerlijk’? Wanneer is er precies sprake van discriminatie op basis van een algoritme en hoe kunnen we dat aantonen? Aan welke normen moeten we voldoen en wie bepaalt die normen? Kortom: Spreken ethici, juristen en data scientists eigenlijk wel dezelfde taal als het gaat om eerlijkheid en non-discriminatie, en hoe maken we deze soms moeilijk grijpbare begrippen meetbaar?
Er wordt in de academische wereld gelukkig veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp (bijvoorbeeld 21 definitions of fairness and their politics and Why fairness cannot be automated) en inmiddels zijn er in opdracht van overheden ook instrumenten ontwikkeld om te helpen bij het beantwoorden van deze vragen (bijvoorbeeld de handreiking non-discriminatie by design en The Fairness Handbook). Toch valt de adaptatie in veel organisaties nog tegen. Hoe komt dit en wat kunnen we er aan doen?
De antwoorden kunnen nooit alleen vanuit de techniek komen. Joost van der Burgt (AI adviseur) van het Rijks ICT Gilde is er van overtuigd dat een interdisciplinaire aanpak nodig is. Aan het begin van de bijeenkomst geeft hij een toelichting op het onderzoek en de instrumenten die al beschikbaar zijn en voorbeelden van de lastige keuzes waar onze data scientists in de praktijk tegenaan lopen. Vervolgens gaat hij graag in gesprek over hoe we vanuit onze verschillende vakgebieden elkaar kunnen versterken en welke vervolgstappen nodig zijn om er voor te zorgen dat de algoritmen die we ontwikkelen en gebruiken eerlijk en verantwoord zijn.
Om interactie mogelijk te maken kunnen maximaal 25 mensen deelnemen. Wacht dus niet te lang met aanmelden!
Datum: donderdag 2 februari 2023 (nieuwe datum)
Tijdstip: van 15:30 uur tot 16:30 uur
Doelgroep: overheidsjuristen en wetgevingsjuristen
PWO-punten: 1