Informele triaslezing: wat vergt de democratische rechtsstaat van politici?

1 « terug naar overzicht

Datum
11 september 2025
Tijd
15:30 - 17:00 uur

Annemarie Kok, promovenda aan de Universiteit Leiden, zal als inleider van deze bijeenkomst betogen dat het Nederlandse openbaar bestuur vaak te weinig acht slaat op rechtsstatelijke uitgangspunten, al dan niet vastgelegd in de Grondwet. Zo constateert zij dat in de afgelopen vier decennia het staatsbestel vervaagde, de robuustheid van de overheid afnam, de kwaliteit van wetgeving regelmatig te wensen overliet en diverse publieke belangen niet de juiste aandacht kregen. Om tot een serieuzere politiek-bestuurlijke omgang met ‘de rechtsstaat’ te komen, is het volgens haar allereerst nodig om de inhoudelijke betekenis van dit staatsconcept te verhelderen. Met haar proefschrift in wording wil zij aan die verduidelijking bijdragen. Daarbij wordt ook belicht wat het willen zijn van een democratische rechtsstaat concreet van politici vergt; over dit alles schreef Annemarie eerder dit jaar een artikel voor NRC, getiteld ‘Een serieuze rechtsstaat moet uitgangspunt zijn van elke politieke partij’.

Na de inleiding gaan we in groepen uiteen om met elkaar in gesprek te gaan. Daarbij kunnen vragen aan de orde komen als: is het herkenbaar dat het (liberale, sociale en institutionele) gedachtegoed dat is verbonden met ‘de democratische rechtsstaat’ vaak geen leidende rol speelt in het politiek-bestuurlijke denken en handelen? Komt dat alleen door de vaagheid van het begrip, of zijn daar ook andere oorzaken voor aan te wijzen? Hoe zou ‘de democratische rechtsstaat’ als gemeenschappelijk politiek ideaal meer op de voorgrond kunnen staan bij de wetgever (regering en parlement)? Welke rol zou de Grondwet daarin kunnen spelen?

Tot slot delen we de uitkomsten plenair. De bijeenkomst is vertrouwelijk van aard, volgens de Chatham House Rule. Verder kan iedereen die dat wil, in het kader van het ‘buddy-project,’ aan een deelnemer uit een andere staatsmacht worden gekoppeld om het gesprek op eigen gelegenheid voort te zetten – tijdens een kop koffie, een werkbezoek, in een vlog… of meteen tijdens de borrel. Wij zien er naar uit je te ontmoeten en het gesprek aan te gaan!
 

Waarom informele TRIASbijeenkomsten? 
Hoe gaat het met de TRIAS in ons land? Het lijkt erop dat de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht de afgelopen decennia vooral naar zichzelf hebben gekeken zonder aandacht voor de gezamenlijke taak. Daardoor dreigt de met de TRIAS juist beoogde balans tussen deze staatsmachten verstoord te raken. De Rechtbank Den Haag en de Academie voor Wetgeving willen dat met het TRIASproject veranderen. Dit initiatief beoogt de staatsmachten met elkaar in contact te brengen en te houden, door:
·         informele bijeenkomsten te organiseren; 
·         deelnemers die dat willen als buddies aan elkaar te koppelen en 
·         blogs, actualiteiten en evenementen te delen via een besloten LinkedIn groep.
Alleen als we elkaars rol écht kennen, kan onze democratische rechtsstaat floreren!

Datum: donderdag 11 september 2025
Tijdstip: inloop vanaf 15:15 uur, bijenkomst van 15:30 uur tot 17:00 uur, borrel van 17:00 uur tot 18:00 uur
Locatie: Academie voor Wetgeving en Academie voor Overheidsjuristen, Lange Voorhout 62 te Den Haag
Doelgroep: overheidsjuristen, wetgevingsjuristen, rechters, politici.

Lukt het niet om in te schrijven omdat je geen zakelijke gegevens kunt invullen? Neem dan contact met ons op via academie@acwet.nl.