“Aan alle mooie dingen komt een eind. Zo ook aan mijn werkzaamheden voor de academies. Op 15 september 2020, Prinsjesdag, ben ik door de collega's hartelijk uitgewuifd. Het was een mooi, maar ook onwerkelijk afscheid van het werkende leven, dat begon op 1 augustus 1979 bij EZ. Ik heb in de jaren, voordat ik bij de academies kwam, veel facetten van het overheidswerk meegemaakt: beleid, wetgeving, regulering en toezicht. Geen moment heb ik spijt gehad van mijn keuze om bij en voor de overheid te werken.
Ook binnen de academies waren er genoeg interessante werkzaamheden te doen. De eerst paar jaar hield ik me bezig met de vormgeving van het onderwijs in het bestuursrecht en het Europees recht voor de wetgevingstrainees en voor de ervaren juristen.
Omdat de juridische directies steeds vaker naast wetgeving ook andere juridische zaken in hun portefeuille kregen, kwam de vraag om een opleidingsaanbod te ontwikkelen voor niet-wetgevingsjuristen. Daarop begon de Academie voor Wetgeving met het aanbieden van een cursussen voor deze nieuwe doelgroep. In maart 2011 besloot het college van SG's, dat er naast de opleiding tot wetgevingsjurist ook een geaccrediteerde traineeopleiding voor overheidsjuristen moest komen. Gezien mijn achtergrond als overheidsjurist, lag het voor de hand dat ik me daarvoor zou inzetten. De Academie voor Overheidsjuristen startte en voor de zomer van dat jaar lag er een curriculum en kon de selectie beginnen. Daarna heb ik de trainees overheidsjuristen mogen begeleiden tijdens hun opleiding en bij hun eindopdrachten. Het was een plezier om deze jonge mensen te zien uitgroeien tot succesvolle overheidsjuristen. Na zes mooie jaren vond ik het tijd voor verandering.
De vraag naar cursussen op maat, die de academies al langer aanboden, nam toe en het leek me een uitdaging om dat maatwerk verder uit te bouwen. De leerlijn voor de Beleidsacademie van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, waaraan Monique Wesselink was begonnen, bood hiervoor een goed begin. Daarna zijn nog vele mooie projecten voorbij gekomen. Iedere aanvraag is uniek en om aan de wensen van de opdrachtgever te kunnen voldoen, is een groot docentennetwerk nodig, inzicht om de opleidingsvraag te vertalen naar een passende inhoud met leerdoelen en - niet onbelangrijk - een goed geoliede organisatie. Met veel plezier hebben we een groot aantal cursussen kunnen organiseren. Maatwerk is nu een volwaardig onderdeel binnen de academies, naast de traineeopleidingen en het programma voor de ervaren juristen. De laatste maatwerkopleiding, waaraan ik heb gewerkt, was de leerlijn 2021 voor de Inspectie Leefomgeving en Transport. Alle juristen binnen de ILT kunnen door het volgen van onze cursussen jaarlijks 30 opleidingspunten krijgen het kader van permanente educatie. In een snel veranderende (juridische) wereld is een dergelijke bij- en nascholing voor iedere jurist van groot belang.
De academies blijven klaar staan om in te spelen op opleidingsvragen vanuit alle onderdelen van de Rijksdienst, of het nu online of fysiek is. Met het online onderwijs is intussen voldoende ervaring opgedaan om de kwaliteit hiervan te garanderen. Alle opleidingscoördinatoren hebben zich daarvoor ten volle ingezet, natuurlijk in samenwerking met de docenten.
Het maatwerk en al het andere werk binnen de academies, zoals de selectie van trainees, zal ik gaan missen. Dat geldt in het bijzonder voor het persoonlijke contact met mijn collega's, de docenten, opdrachtgevers en alle andere betrokkenen bij de academies.
Graag had ik van iedereen tijdens een fysieke bijeenkomst afscheid genomen. Helaas zit dat er nu niet in. Daarom dank ik hierbij u allen voor de fijne samenwerking.
Blijf gezond en hopelijk tot ziens. -Tineke Witberg”