13 juni 2017

Meesterlijk onderhandelen: vaardighedentraining

Wegens succes herhaald, klik hier voor meer informatie

In april jl. heeft de training Meesterlijk onderhandelen (voorheen Intercultureel onderhandelen) plaatsgevonden. In deze training leren de deelnemers aan de hand van de Harvard-methode te onderhandelen. Het gaat er daarbij om partijen te zien als gesprekspartners, niet als tegenstanders. Je zit immers aan tafel omdat je elkaar nodig hebt. Zie ook de elevator pitch op onze website: http://bit.ly/2p581Vu

In de dagelijkse praktijk onderhandelen Rijksjuristen vaak op nationaal of internationaal terrein. Het is één van hun belangrijkste vaardigheden. Overeenstemming bereiken over het ontwikkelen van nieuwe regels of een eenduidige uitleg, is niet altijd eenvoudig. Toch besteden we weinig aandacht aan het verbeteren van deze onderhandelingsvaardigheid.

Maarten van Rossum, adviseur MP/SG bij het Ministerie van Algemene zaken begeleidde de deelnemers bij het leren van deze nieuwe vaardigheid. We hebben hem gevraagd naar zijn ervaringen.

Dit is de eerste keer dat je deze training voor de Academie hebt verzorgd. Wat heb je met de deelnemers kunnen bereiken?

"Wat ik hoop te hebben bereikt is dat ze een hele andere kijk hebben gekregen op onderhandelen. De methode die in de training zit gaat over het vergroten van de ‘koek’ waar je over onderhandelt; meer waarde creëren met zijn tweeën. Daarnaast is het gericht op het verbeteren van de relatie van de onderhandelende partijen. Als ik heb kunnen bereiken dat ze deze andere kijk op onderhandelen hebben gekregen, dan heb ik mijn doel bereikt. Ik heb de deelnemers laten zien dat als je vastloopt in het onderhandelen - zoals je dat tot nu toe gewend bent -, deze methode je helpt om het gesprek weer op gang te brengen of los te wrikken."

Waar komt jouw eigen enthousiasme voor deze methode vandaan?

"Iedereen onderhandelt de hele dag maar je wordt hier nooit in getraind. Je krijgt op school allemaal vakken maar niemand leert je te onderhandelen. Het is een vaardigheid die we wel allemaal de hele dag nodig hebben. Toen ik zelf als diplomaat bij Buitenlandse Zaken begon, had ik al een voorliefde voor het aangaan van gesprekken om zaken voor elkaar te krijgen, en dat is onderhandelen natuurlijk in de basis. Om me verder te bekwamen heb ik toen allerlei trainingen gevolgd om uiteindelijk aan de Universiteit van Harvard een volwaardige opleiding te volgen en deze methode te leren. De methode heeft me echt gegrepen: het is zo’n fundamenteel andere kijk op onderhandelen die in Nederland nog weinig wordt toegepast. Ik wilde dit overbrengen op anderen en mijn kennis hiervan delen. Als ik mensen maar een beetje enthousiast maak voor deze methode, dan is mijn missie geslaagd. Daarna moet je je eigen weg hierin vinden om met je eigen persoonlijkheid en de methode te komen tot het beste resultaat."

Wat neem je mee voor de volgende keer?

"In ieder geval ‘meer tijd’. De deelnemers gaven aan dat ze meer tijd nodig hadden om te oefenen en de stof echt te laten beklijven. Wat ik ook meeneem is het enthousiasme van deze groep deelnemers, het is geen gesneden koek voor juristen maar echt iets nieuws. Daarnaast heb ik er zelf veel plezier aan beleefd om mijn enthousiasme over te dragen."

Sanne van der Velde, raadadviseur bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie, nam deel aan de training. Over Meesterlijk Onderhandelen zegt zij: "Na deze cursus zie je onderhandelen echt fundamenteel anders. Deze cursus is daarmee eigenlijk onmisbaar voor iedereen die werkt in polderend Nederland…en wie onderhandelt er trouwens niet?"

De volgende training Meesterlijk onderhandelen vindt plaats in november, klik hier voor meer informatie.

Delen