16 december 2024

Wervingsactiviteiten traineeprogramma: van reactief naar actief beleid

Een blik op onze aanpak en toekomstplannen

De werving en selectie van wetgevings- en overheidsjuristen wordt een steeds grotere uitdaging: de arbeidsmarkt voor juristen is krap, zo blijkt ook uit het aantal juristen dat zich de afgelopen jaren hebben aangemeld voor de toelatingsprocedure van ons traineeprogramma. Vanwege deze krappe arbeidsmarkt weten ook steeds meer organisaties binnen de Rijksoverheid de Academie te vinden met het verzoek mee te helpen bij de werving van nieuwe wetgevings- en overheidsjuristen. Vanuit de Academie geven we graag gehoor aan dat verzoek: je kunt juristen immers pas (bij)scholen als ze de Rijksoverheid als werkgever weten te vinden. Hoe zorgt de Academie er dan voor dat er genoeg divers talent wordt aangetrokken?

Om het aantal aanmeldingen voor de toelatingsprocedure de komende jaren te blijven consolideren worden er ieder jaar aanpassingen doorgevoerd. Zo zijn de afgelopen jaren onderdelen uit de toelatingsprocedure aangepast en is deze sterk ingekort. Op die manier vindt de toelatingsprocedure aansluiting bij een meer divers publiek en voorkomt het vroegtijdige terugtrekking van kandidaten.
Sinds afgelopen zomer is er een plan van aanpak opgesteld om de werving voor het traineeprogramma beter vorm te geven en te transformeren van een reactieve naar een actieve benadering. Vanaf dit academisch jaar wordt er op intensivering van het aantal wervingsactiviteiten ingezet en is tevens de opzet verbreed. Tijdens de activiteiten besteden we niet alleen aandacht aan het traineeprogramma, maar ook op het verwerven van bredere bekendheid van de juridische functie bij de Rijksoverheid. Met behulp van (recent afgestudeerde) trainees benadrukken we de vele mogelijkheden voor rijksjuristen en de veelzijdigheid van de verschillende juridische functies bij het Rijk.

Wervingsactiviteiten voor juridisch talent

Om een goed beeld te krijgen van waar we staan is er een analyse gemaakt van activiteiten die de Academie momenteel uitvoert. Zo staan ieder voorjaar onze inhousedagen (zowel fysiek als online) op de agenda, waar geïnteresseerde rechtenstudenten worden geïnformeerd en in contact kunnen komen met huidige trainees en staf van de Academie. Daarnaast ontvangen we regelmatig groepen studenten vanuit juridische studieverenigingen op de Academie en sluiten we aan bij evenementen via diezelfde studieverenigingen, zodat we ons programma en de mogelijkheden kunnen presenteren. Ook een jaarlijks terugkerend event is Traineeplaza, waar we met beide Academies ieder jaar een bijdrage aan leveren. Tot slot worden er, voor wat de fysieke activiteiten betreft, ieder jaar enkele gastcolleges op de Academie verzorgd vanuit de Vrije Universiteit en Universiteit van Amsterdam.

Naast alle fysieke activiteiten worden onze eigen website, netwerk en sociale media-kanalen actief ingezet om informatie te delen en contact te leggen met geïnteresseerden. We bieden rechtenstudenten naast de fysieke inhousedag altijd de optie om in contact te komen met een huidige trainee, zodat zij ervaringsverhalen uit de praktijk kunnen horen. Tot slot zorgen we in samenwerking met Werken voor Nederland voor informatieve webpagina’s en social media berichten over ons traineeprogramma en de juridische functie bij het Rijk.

Van reactief naar actief

Na het in kaart brengen van alle huidige activiteiten hebben we gekeken naar manieren om de werving uit te breiden. Zo staat er voor komend academisch jaar intensiever contact met alle juridische studieverenigingen en rechtenfaculteiten op de agenda. Zo kunnen we, met een combinatie van online en offline activiteiten, de opleiding, de inhousedagen en de toelatingsprocedure meer aandacht geven. Zo streven we er enerzijds naar om bezoeken vanuit alle grootste juridische studieverenigingen aan de Academie mogelijk te maken, en anderzijds inhoudelijk de juridische functie bij de Rijksoverheid te schetsen door middel van podcastinterviews. Daarnaast intensiveren we online promotie van de inhousedagen en toelatingsprocedure bij de studieverenigingen en Universiteiten. Ook een vernieuwde uitgave van ons eigen magazine Carrièrepaden zal een toekomstig beeld voor de rechtenstudent kunnen schetsen.

Naast intensivering van het aantal wervingsactiviteiten en de verbrede opzet is ook diversiteit en inclusie een belangrijk thema: voor komend academisch jaar is er weer aansluiting gezocht bij diversiteits- en inclusiebureau ECHO. Door een combinatie van verschillende mediavormen zoals foto’s, videoportretten via social media, mailings en podcastopnames in te zetten op verschillende kanalen bereiken we een breder publiek.

Met deze verbeteringen kunnen we ons traineeprogramma aantrekkelijker maken en meer divers talent aantrekken. We kijken uit naar de implementatie van deze strategieën en hun positieve impact op ons wervingsproces, zodat we meer bekendheid creëren voor het traineeprogramma en daarmee ook de juridische functie bij de Rijksoverheid.

Delen